PICi füzet, nagy segítség!

KORASZÜLÖTTEKÉRT ORSZÁGOS EGYESÜLET INGYENES KIADVÁNYA
www.koraszulott.com

Köszöntő

„Mint ahogy egyik kismama és kispapa sem számít rá, minket is teljesen váratlanul, sokként ért, hogy gyermekünk a kiírt időponttól eltérően, jóval előbb született meg. Amikor elfogadtuk az elfogadhatatlant, hogy nincs más választásunk és a kislányunknak a lehető legsürgősebben meg KELL születnie, nem tudtuk, mi vár ránk, mi fog történni holnap, holnapután vagy akár a következő 5 percben. Még azt sem tudtuk, mit jelent a PIC kifejezés. Kislányunk, Petra a 27. terhességi héten, 600 grammal született. 10 hetet töltöttünk a PIC-en.”

(Fekete-Körömi Eszter)

Mi, e kiadvány megálmodói és alkotói megpróbálunk segíteni Neked azzal, hogy kezedben tarthatsz egy olyan füzetet, melyet sok-sok ezer szülő hiányolt hosszú éveken keresztül. Valamennyien átéltük a koraszülést, több-kevesebb időt töltöttünk a PIC-en, hasonló dolgokon mentünk keresztül, mint Te.

Ez a füzet ugyan nem tudja meggyógyítani a babádat, nem tudja megállítani a könnyeidet, nem tudja feledtetni az aggódást vagy vidámmá tenni a napjaidat, de megpróbál segíteni, eligazodni a következő embert próbáló hetekben.

A PIC a Perinatális Intenzív Centrum kifejezés rövidítése, ahol főként koraszülötteket látnak el. Itt gyógyulnak még azok a babák is, akiknél a születés körüli időszakban valamilyen betegség merült fel (pl. oxigénhiány, szív- vagy gyomor-bélrendszeri probléma stb.)

Magyarországon 21 PIC-egység működik. Ha olyan intézményben szültél, ahol található PIC-részleg, kisbabádat azonnal az intenzív osztályra vitték, ahol magasan képzett szak- emberek (neonatológusok) látják el őt az első perctől kezdve. Ha nem ilyen kórházban hoz- tad világra gyermekedet, akkor koraszülöttmentő szállította a PIC-re.

Az intenzív ellátás csak jól megszervezett munkarendben lehetséges, a látogatási időre vonatkozó szabályok intézményenként eltérőek.

A szülést követően már ebben a közegben találkozol kisbabáddal. Nem lehet felkészülni arra az élményre, amikor a kezelőorvos először kísér el gyermekedhez az inkubátorok között. Ijesztő az apró végtagokba, fejbőrbe, orrba futó csövek látványa és a monitorok, gépek hang- hatása. Fájdalmas így látni gyermekedet, de az adott helyzetben ezek az eszközök nyújtanak számára biztonságot és segítik a mielőbbi erősödését, gyógyulását.

Olvasd el „A koraszülöttek életbentartásának kifinomult tudománya” című fejezetet, melyből megtudod, hogyan próbálja meg pótolni az anyaméhet egy inkubátor.

A koraszülöttek többségének az inkubátor melegségén kívül szüksége van valamilyen terápiára. A tüdő éretlensége miatt szinte kivétel nélkül mindenkinél alkalmaznak légzéstámogatást (inkubátorba való oxigénbefújás, CPAP, gépi lélegeztetés). Azoknak az orvosi kifejezéseknek, betegségeknek a magyarázatát, amiket többször hallhatsz az orvosoktól, nővérektől, a „PICi szótár” című fejezetben találod meg.

A gyógyításon felül természetesen a babák táplálása, ápolása és gondozása is szakszerűen zajlik. Az ápolás inkubátoron belül is megvalósul: a pelenkázás, mosdatás, krémezés, súlymérés a napi rutin része. A koraszülötteknek nélkülözniük kell édesanyjuk sötét, csendes, nyugodt pocakját, ami körülvenné őket. De Te, az Édesanyja ott vagy mellette, mi pedig segítünk, hogy minél jobban megismerd őt, és segíteni tudj a mielőbbi gyógyulásban. Erről olvashatsz „A koraszülött baba viselkedése” című fejezetben.

Életed talán egyik legnehezebb időszaka előtt állsz. Azt, hogy miként tudod elfogadni, feldolgozni a befejezetlen terhességet, elviselni a babád iránti aggódást, az „És Te hogy vagy?” című fejezetben taglaljuk. Kérünk, fogadd meg tanácsainkat, és ha nem megy egyedül, fordulj szakszerű segítségért!

Egy ilyen helyzetet embert próbáló feladat elfogadni, kezelni. Talán a legnehezebb mégis az, ha szülőként tehetetlennek érzed magad. A koraszülők, de a szakemberek is egyre többen és egyre inkább hisznek abban, hogy a koraszülöttek gyógyulását elősegíti már az inkubátoron belüli érintés, valamint a kengurumódszer alkalmazása (lásd a „Kenguruk a koraszülöttekért, avagy a kengurumódszer” című fejezetet). Mi, édesanyák hiszünk abban, hogy gyermekünk megérzi jelenlétünket, s hangunk nyugtató hatással van rájuk.

A PIC-en töltött nehéz napok, hetek, sőt akár hosszú hónapok alatt végig hinni kell gyermekünk erejében, és – nem utolsósorban – bízni az ott dolgozó szakemberek áldozatos munkájában, szaktudásában.

Mi ott leszünk veled-melletted, amikor gyermeked készen áll arra, hogy hazavigyétek őt és beilleszkedjen családotok mindennapjaiba.

Természetesen a baba speciális helyzetéből kiindulva nem szabad elfelejtkezned egy percre sem a koraszülött utógondozásról és annak jelentőségéről. Segítünk ellavírozni a családtámogatási rendszer labirintusában, ismertetjük a szülő és a baba jogait a kórházban. Természetesen vannak kérdések, melyekre ez a füzet terjedelme miatt nem tud kitérni. Ezért az „Online források, csoportok” című fejezetben összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő terápiák, segítő csoportok címeit.

Tudjuk, mit érzel, min mész keresztül. Mi mindannyian, akik ezeket a sorokat írtuk, átéltük ezeket a pillanatokat, érzéseket, helyzeteket.

Kitartás! Az út hosszú, de egyszer a végére értek. Apró léptekkel, sokszor egy helyben toporogva, olykor hátramenetekkel tarkítva. De mi veled vagyunk a lépések megtételekor!

Fontos egyesületi adatok
Adószámunk: 18283114-1-06
Számlaszámunk: K&H 10402836-50526555-54691000

© 2021 – KORE – Minden jog fenntartva
Készítette: Hernyák Gábor e.v. – WordPress & Elementor Pro