PICi füzet, nagy segítség!

KORASZÜLÖTTEKÉRT ORSZÁGOS EGYESÜLET INGYENES KIADVÁNYA
www.koraszulott.com

Koraszülött babák hordozása

Ha a baba állapota stabil, és testsúlya elérte a kb. másfél kilogrammot, a kengurumódszer kiegészítéseként vagy folytatásaként elkezdheted hordozni is. Így a testkontaktus iránti elemi igényét továbbra is kielégítheted. A  kengurumódszernél már felsorolt pozitív hatások mellett mozgásoddal stimulálod, erősíted gyermeked izomzatát és idegrendszerét, valamint a helyes hordozási pozícióban elősegíted az egészséges csípő- és gerincfejlődést is. A koraszülött babáknál – tekintve, hogy az ő izom- és vázrendszerük még kevésbé érett – kifejezetten ügyelni kell az ortopédiailag helyes pozícióra: a baba térde legyen köldökig felhúzva, combjai enyhe terpeszben helyezkedjenek el, gerince C-alakban, a  hordozóeszköz által csigolyáról csigolyára megtámasztva gömbölyödjön!

Általánosságban elmondható, hogy a koraszülött babák hordozására leginkább ajánlott és kompromisszummentes megoldás a szövött hordozókendőben a kengurukötés, illetve a karikás kendőben való hordozás. Használatukkor olyan kötésmódot válasszunk, amelyből a baba probléma esetén gyorsan kivehető. Fontos, olyan egyrétegű kötést alkalmazz, ahol a kicsi arca mindig látható, hogy az esetleges stressz jeleire azonnal reagálni tudjál. A koraszülött babáknak ajánlott kendők keresztsávoly- vagy gyémántsávoly-szövésűek és keskenyebbek mint a standard kendők, ezzel is biztosítva a babák számára a tehermentes testtartást. A rugalmas anyagú hordozóeszközök nem ajánlottak koraszülött babák hordozására! A tévhitekkel ellentétben a hordozókendő kötésének megtanulása nem bonyolult. Kis gyakorlással és ezzel az egyszerű eszközzel sokat tehetsz gyermeked egészséges testi-lelki fejlődéséért. Fontos, hogy a babát, kisgyereket mindig arccal magad felé hordozd, kifelé, azaz magadnak háttal soha!

Koraszülött babád hordozásához kérd ezen a  területen képzett és tapasztalt hordozási tanácsadó szakember segítségét, speciális hordozási tanácsadóktól kölcsönözhetők koraszülött babáknak készült hordozókendők.

Ha a család szeretne hordozni, akkor mindenképpen kérjék ki a szakorvos véleményét!

(Földvári-Nagy) 

Fontos egyesületi adatok
Adószámunk: 18283114-1-06
Számlaszámunk: K&H 10402836-50526555-54691000

© 2021 – KORE – Minden jog fenntartva
Készítette: Hernyák Gábor e.v. – WordPress & Elementor Pro