PICi füzet, nagy segítség!

KORASZÜLÖTTEKÉRT ORSZÁGOS EGYESÜLET INGYENES KIADVÁNYA
www.koraszulott.com

Kenguruk a koraszülöttekért, avagy a kengurumódszer

TÖRTÉNETE

Köztudott tény, hogy a kengurumamák születésük után erszényükben hordozzák kicsinyeiket. Azért van ez így, mert fejlett méhlepény hiányában korlátozottak az utódok tápanyaggal való ellátottságának lehetőségei. Így néhány hetes vemhességi idő után

a kicsinyeknek meg kell születniük, pedig még csak az életben maradáshoz elengedhetetlenül szükséges szerveik fejlődtek ki.

Innen leste el az ötletet a fejletlen koraszülött babák számára két kolumbiai gyermekorvos Rey és Martinez, 1978-ban. Az orvosokat a kórház technikai felszereléseinek hiányosságai késztették erre. A koraszülöttek nagyon magas halálozási rátájával szemben nem volt más eszköz a kezükben, így a módszer alkalmazásával a legnagyobb problémát jelentő kihűlést igyekeztek elkerülni. A módszer bevált: a csecsemő- halálozás 70%-ról 30%-ra csökkent, és rengeteg pozitív hatására derült fény.

Azóta számos tudományos kutatási eredmény igazolja, hogy azok a babák, akiket rend- szeresen megérintenek, megsimogatnak, megölelnek vagy kenguruztatnak, gyorsabban híznak, kevesebbet sírnak és kiegyensúlyozottabb vitális értékekkel bírnak. A kengurumódszer manapság a fejlett országok PIC-osztályain teljesen megszokottá, természetessé vált.

Magyarországon a kenguruzás úttörője dr. Schill Beáta neonatológus, aki 2001 óta próbálkozik a módszer elterjesztésével.

Mit is jelent a „kenguruzás”?

Lényege a baba és (elsősorban) az anya közti bőrkontaktus, melyben a szülő élő inkubátor- ként fogható fel azáltal, hogy meztelen mellkasára helyezi a babát.

A módszer 3 legfontosabb feltétele: édesanya, aki önként vállalja a részvételt, képzett ápoló- személyzet és támogató környezet.

A babák nem igényelnek több ruházatot annál, mintha inkubátorban lennének, tehát pelenka, sapka, esetleg zokni elegendő. Számodra egy elöl könnyen szétnyitható (háló)ing, blúz ajánlott.

Magyarországon jelenleg nagyon eltérő az egyes PIC-ek által biztosított lehetőség a kenguruzásra.

KÉRJÜK, MINDENKÉPP ÉRDEKLŐDJ A SZAKSZEMÉLYZETNÉL, HOGY AZ ADOTT OSZTÁLYON MILYEN LEHETŐSÉGEID VANNAK!

Hogyan csináld? – A kengurupozíció

A babát függőlegesen helyezd a mellkasodra. A feje legyen oldalra és kicsit felfelé fordítva, ez biztosítja a szabad légutakat. Ügyelj rá, hogy a pici feje ne billenhessen se előre, se hátra! A pocakja legyen a gyomorszájad magasságában, így elegendő helye lesz a hasi légzéshez, illetve a légzésed pozitívan befolyásolja az ő légvételét is. Ebben a pozícióban szoptatni is tudod gyermekedet.

Miért jó a babának?

 • Segíti a testhőmérsékletének szabályozását: a baba hőmérsékletének fenntartása tőled függ. Úgy szabályozod – természetesen módon – testhőmérsékletedet, ahogy az gyermeked számára a legmegfelelőbb.
 • Közelséged segíti a babát, hogy szabályozni tudja légzését, pulzusát (szívverését).
 • Testeden nyugodtabban alszik a babád, képes a valódi, mély alvásra. Mindez elengedhetetlen az idegrendszer éréséhez, fejlődéséhez.
 • A szoros testi kontaktus révén érzékszervi ingerek (egyensúlyi, hallási, tapintásos hatások) érik a babát.
 • Segíti a szoptatást: a kenguruzás a tejelválasztás leghatékonyabb ingere. Duplájára nő a szoptatás sikeressége, és a tej mennyisége is több
 • További előnyei: kevesebb kórházi fertőzés, a kórházi tartózkodás ideje lerövidül, az első életévben a kenguruzó babák kevesebbszer kerülnek vissza a kórházba különböző megbetegedésekkel.

Miért jó Neked?

 • Elősegíti a kötődést kialakulását és megerősödését.
 • Növeli önbizalmadat, ezért magabiztosabbá válsz.
 • Segíti a nehézségek feldolgozását.
 • Serkenti a tejtermelést.
 • Csökkenti a szorongást, és segít elkerülni a depressziót

Fontos egyesületi adatok
Adószámunk: 18283114-1-06
Számlaszámunk: K&H 10402836-50526555-54691000

© 2021 – KORE – Minden jog fenntartva
Készítette: Hernyák Gábor e.v. – WordPress & Elementor Pro