PICi füzet, nagy segítség!

KORASZÜLÖTTEKÉRT ORSZÁGOS EGYESÜLET INGYENES KIADVÁNYA
www.koraszulott.com

Beilleszkedés a családba – a pici baba elhagyja a PIC-et

A PIC-en töltött idő hossza minden koraszülött baba esetében egyedi. Általánosságban el-mondható, hogy a szülés kiírt időpontja körül a babák elég erősek ahhoz, hogy hazaadhatók legyenek. Amikor a kicsi állapota már stabil, de még nem elég erős, hogy hazamehessen, koraszülött osztályra, úgynevezett „hizlaldába” kerül.

Sajnos előfordulhat, hogy a koraszülötteket fenyegető életveszélyes betegségeket, fertőzéseket nem tudta leküzdeni a pici, védtelen szervezete, és angyallá válik.

Amikor viszont a baba állapota stabillá válik, jól etethető, súlya elérte a kb. 2 kg-ot, és betöltötte a legalább 36. terhességi hétnek megfelelő életkort is, HAZAMEHETTEK!

BEILLESZKEDÉS A CSALÁDBA

Otthon vagytok végre, gratulálunk!

A babaszoba valószínűleg készen áll már, de ha a kórházi tartózkodás, utazások miatt nem jutott rá idő, akkor sincs semmi baj. A babátoknak Rátok van szüksége, minden más apróság.

Hirtelen egyedül maradsz a babáddal, akire eddig orvosok, nővérek hada vigyázott. Lehet, hogy ijesztő ez az érzés, de úgy tudsz a leggyorsabban felülemelkedni félelmeiden, hogy ki-alakítasz számára egy otthoni, barátságosabb és sokkal nyugodtabb életritmust, mint amihez a kórházban szokott.

Az első otthon töltött éjszaka nagyon izgalmas, sok anyuka még lefeküdni sem mer, éberen őrzi pici babája álmát. Hogy megnyugodj és tudj pihenni, feltétlenül szerezz be egy légzés-figyelő monitort, ami biztonságérzetet ad számodra. Persze ez csak akkor igaz, ha tudod, mit csinálj, ha baj van. Ezért célszerű az újraélesztés alapjait megtanulni.

Kisbabád sokat alszik, de ha ébren van, figyel, hallgatja a környezete zajait, a ház neszeit. Jó, ha az édesapa ugyanúgy foglalkozik a babával, mint Te. Két különböző hang, illat, és ő mindkettőt nagyon szereti. Szüksége van a közös játékra a testvér(ek)kel, akik végre a kezük-be vehetik (szülői felügyelet mellett) a kistestvérüket.

Miután készen áll a család a baba fogadására, nagyon fontos, hogy értesítsd a körzeti gyermekorvost kisbabád hazahozataláról, hiszen az első hetekben fokozottabban kell figyelnie rá, mint az időre született babákra.

Amikor elhagyjátok a kórházat, kapsz egy zárójelentést, amire a gyermekorvosodnak és az utógondozást végző szakembereknek is szüksége lesz.

A zárójelentés tartalmazza

  • a terhesség alatti legfontosabb vizsgálatokat,
  • a születés idejét és körülményeit,
  • az ápolás ideje alatt végzett vizsgálatok eredményeit,
  • a baba hazaadáskor jellemző állapotának leírását,
  • a távozási súlyt,
  • a táplálás módját, adag nagyságát,
  • a szükséges gyógyszerek nevét, pontos adagolását,
  • egyéb tudnivalókat.

Mielőtt hazaengedik a babát, segítenek neked felkészülni az ellátására és otthoni gondozására.

MINDENNAPOK

Nagyon fontos az otthoni tiszta higiénés környezet.

Ha lehetséges, a téli időszakban hazaadott korababákkal kerüljük a tömeget, tömegközlekedési eszközöket, bevásárlóközpontokat, és hozzánk se jöjjön sok látogató egyszerre.

Nyáron fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre, mert a hőség a kisbaba számára különösen veszélyes! Árnyékban, felügyelet mellett hűsölhet a baba, és sétálhattok babakocsival is. Mindkettőtöknek jót tesz! Csak ti ketten, a baba meg Te! Ugye, mennyit álmodoztál erről a pillanatról az inkubátor mellett?

Fokozatosan, a baba napirendjéhez igazodva, a higiénés szabályokat betartva és betartatva engedjük a látogatókat a gyermek közelébe.

Ne felejtsük el, hogy különleges babánk különleges bánásmódban részesül az első pár hónapban, hiszen számos olyan orvosi ellenőrzésen (csípőszűrés, szemészeti ellenőrzés, hallásvizsgálat, neurológiai utánkövetés, gyermekgyógyászati ellenőrzés, védőoltások) kell átesnie, amin időre született társainak nem. De törekedjünk arra, hogy mindennapjai olyan normálisak, kiegyensúlyozottak legyenek, amennyire csak lehet!

Otthon, az orvosi vizsgálatok alatt, illetve azokra várva beszélj és énekelj a babádnak. Figyelj rá, hogy ha speciális kezelésre van szüksége (pl. gyógytorna), akkor az ne közvetlenül evés után történjen.

A koraszülött babák alvásmagatartása más, mint az érett újszülötteké. Sok-sok alvást igényelnek.
Azok a korababák, akik nagyon éretlenek vagy nagyon betegek voltak, még inkább igénylik a gyakori anyai érintést, bőrkontaktust.

Leírhatatlan az érzés, amikor gyermeked arcán megjelenik a valódi, szociális mosoly, vagyis amikor először úgy igazán RÁD mosolyog.

TÁPLÁLÁS

A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Természetesen az sem ritka, – és ezért ne legyen lelkiismeret-furdalásod – ha az elmúlt hetek izgalmai közben elapadt a tejed. Ebben az esetben mindenképpen érdemes szoptatási tanácsadó segítségét igénybe venni. Erről az „Útmutató a legkisebbek szoptatásához” című cikkben bővebben is olvashatsz. Ha mégsem sikerül az anyatejes táplálás, tápszerrel tudod etetni a picidet. Ne lepődj meg, ha a gyermekorvos viszonylag korán azt javasolja, hogy kezdj a babának gyümölcspépet adni. Mivel a tápcsatornája annyi idős, mint ő maga, már képes gyümölcspépet emészteni, és a tápszer semleges ízét néha felcserélheted az orvos által javasolt gyümölcsre.

Tudjuk, hogy nehéz hetek állnak mögöttetek. Azt nem ígérjük, hogy a szorongás, a rossz emlékek teljesen elmúlnak, de idővel tompulni fognak. Gyönyörű gyermekkort, sok-sok sikerélményt kívánunk Nektek!

VÉDŐOLTÁSOK

A koraszülöttek a kötelező védőoltásokat NEM korrigált koruknak, hanem biológiai koruknak megfelelően kapják. Mit jelent a korrigált kor? A születés időpontjától függetlenül az alapján számítjuk ki, hogy a fogantatás utáni 40. héttől mennyi idő telt el. Például ha a babád a 32. héten született, 12 héttel a világrajövetele után a korrigált kora alapján 1 hónapos.

A védőoltások adása ugyanabban a sorrendben történik, mint az egészséges, érett újszülötteknél, csecsemőknél. Azokat a babákat, akik a 32. terhességi hét előtt születtek, vagy akiket hosszú ideig kellett lélegeztetni, és ezáltal krónikus légzőszervi megbetegedés (pl. BPD) alakult ki náluk, illetve szívbetegségben szenvednek, kötelezően védőoltással óvjuk az RS (légúti óriássejtes) vírus okozta fertőző megbetegedés ellen. A vírus a téli időszakban fertőz, és akár életveszélyes állapotot is kiválthat egy védtelen korababával szemben. Az oltás beadását novembertől márciusig havonta újra kell ismételni. Az oltást az illetékes PIC-osztályon adják minden érintett babának, a törvényben leírt feltételeknek megfelelően.

AZ RSV-FERTŐZÉSSEL ÉS AZ OLTÁSSAL KAPCSOLATBAN FORDULJ GYERMEKED NEONATOLÓGUSÁHOZ!

(Földvári-Nagy) 

Fontos egyesületi adatok
Adószámunk: 18283114-1-06
Számlaszámunk: K&H 10402836-50526555-54691000

© 2021 – KORE – Minden jog fenntartva
Készítette: Hernyák Gábor e.v. – WordPress & Elementor Pro